Bliv ringet op
Vil du have os med på dit hold?
Indtast dit telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.
Virksomhedens website er mere og mere centralt for virksomhedens succes. Kundens købsrejse har udviklet sig meget i løbet af de sidste 10 år. Som forbrugere bruger vi ofte lang tid på at undersøge produkter og serviceydelser. En stor del af undersøgelsen udføres på internettet. Det er derfor vigtigere end nogensinde at virksomheden har styr på sin online tilstedeværelse.
Sociale medier, anmeldelser, annoncer og placeringer på Google leder forbrugeren til virksomhedens website. Virksomhedens website er dermed centrum i alle virksomhedens aktiviteter på internettet, og skal derfor være 100% i orden.
Vi kan hjælpe med opbygning af nyt website eller ombygning af eksisterende website. Vi kan hjælpe med alt fra idé og planlægning til indhold, webdesign og webudvikling, samt lancering af websitet. Dermed er vi med helt fra starten til websitet er lanceret. Efterfølgende kan vi hjælpe med drift og videreudvikling af websitet.
Et godt website har et klart formål. Det kunne være at skabe interesse, finde kontaktoplysninger, promovere et eller flere produkter eller skabe direkte salg.
Hver underside skal gøre sig berettiget til at være med på virksomhedens website. For eksempel har en underside som “Vi udfører” med kun fire punkter i en punktopstilling ikke meget værdi for den besøgende. Det kan tænkes på denne måde; “Får brugeren værdi ud af at besøge undersiden?” Hvis der ikke helt entydigt kan svares ja til dette, har undersiden ikke ret til at være med på virksomhedens website.
Virksomhedens website, og dets indhold, skal kunne formidle samme information til dens besøgende, som en medarbejder ville kunne i en samtale. Hvert besøg på virksomhedens website har et formål, og virksomheden skal forsøge at besvare alle spørgsmål, den besøgende har. Formår virksomheden ikke det, klikker brugeren tilbage i Google og vælger det næste resultat på listen.
Der skal være tydelig Call To Action på hele websitet.
Eksempel: På tømrerens website er der en underside om carporte. Der er brugt tid og energi på at lave godt indhold, som besvarer mange af de spørgsmål en typisk kunde har, samt billeder af tidligere projekter. Når den besøgende er færdig med at læse indholdet og se projektbilleder slutter siden. Som bruger er der nu to muligheder. Klikke tilbage, som i mange tilfælde vil sende brugeren tilbage til Google, altså væk fra tømrerens website, eller på egen hånd begynde at lede på websitet efter næste step.
I stedet skal tømreren tage brugeren i hånden og vise dem næste step. Efter teksten kunne der være en simpel kontaktformular, hvor brugeren kan bestille et opkald fra tømreren. Der kunne også være mulighed for at bestille mere materiale om carporte fra tømreren leveret direkte i brugerens indbakke. Der er mange muligheder, men det afgørende er, at tømreren hjælper brugeren videre i købsprocessen.
Et responsivt website er et krav i dag! De sidste mange år er antallet af mobile brugere steget, og det er en trend, der fortsætter. I takt med at det mobile netværk i Danmark bliver bedre, samt flere ejer smartphones og tablets, vil man kunne se endnu flere mobile brugere i fremtiden. Tal fra marts 2019 viser, at 35% i Danmark er mobile brugere (kilde: statcounter.com).
Derfor skal virksomhedens website være mobiloptimeret. Er det ikke tilfældet, er der stor risiko for, at virksomheden på forhånd siger farvel til 35% af deres potentielle forretning.
Et responsivt website betyder i al enkelthed, at websitet tilpasser sig den enhed, det vises på. Tekststørrelse, billeder og grafiske elementer tilpasser sig, så brugeren ikke skal zoome ind og ud for at benytte websitet.
Test om din virksomheds website er mobilvenlig her: Google Mobile Friendly Test
Der er et svært spørgsmål at svare entydigt på. Det ville være det samme som at spørge; “Hvad koster et hus?” eller “Hvad koster en bil?”. Det kommer altid an på, hvad man skal have. Et hus i Vestjylland er billigere end et hus i Aarhus og en Skoda er billigere end en Mercedes.
Men lad os prøve med et eksempel for tømreren.
Tømreren har selv alt indhold (tekst og billeder) klart, så han har brug for nogen, der kan designe og programmere websitet. Der skal være en forside, tre undersider med tekst og billeder, samt en kontaktside med en kontaktformular. Et relativt simpelt website. Det skal naturligvis være mobiloptimeret og installeres Google Analytics til sporing og statistik. I dette eksempel ville prisen for design og udvikling være i omegnen af: 5.000,- til 8.000,- DKK.
Lad os prøve med et eksempel mere for samme tømrer.
Tømreren har kun billeder, og skal have hjælp til at lave tekst til websitet. Igen skal der være en forside, tre undersider, en kontaktside med kontaktformular, samt et projektmodul. På projektmodulet skal tømreren kunne oprette nye projekter, indtaste en projektbeskrivelse og lægge før og efter billeder ind. Websitet skal stadig være mobiloptimeret, og der skal være opsat Google Analytics. I dette eksempel ville prisen for design, udvikling og tekstforfatning være i omegnen af: 12.000,- til 15.000,- DKK.
Disse eksempler på priser skal sammenlignes med huset og bilen. Det er individuelt fra website til website.
CMS betyder Content Management System og er et stykke software, der gør det nemmere og mere simpelt at håndtere indhold. Med CMS er det, i de fleste tilfælde, muligt at udgive nyt indhold og rette i eksisterende indhold uden at have programmeringserfaring. Systemet tilgås via en moderne webbrowser hvilket betyder, at et website kan redigeres fra en hvilken som helst computer med adgang til internettet.
Set i forhold til administrering af indhold på et website hedder et CMS faktisk WCM, som betyder Web Content Management. Der findes en bred vifte af muligheder, men her fremhæves én – WordPress. WordPress er et relativt simpelt system at benytte samtidig med, at det giver rigtig gode muligheder for at tilpasse og udbygge.
Et webhotel er lagerplads, der lejes på en server. Det er her alle filerne, der udgør websitet, er opbevaret. Det vil sige, at det ikke er muligt at have et website uden at have et webhotel, med mindre virksomheden har egen server. Som alt andet kommer webhoteller i mange prisklasser. Et ganske udmærket webhotel fås fra ca. 300,- DKK om året. Hos Adlesa benytter vi ofte løsninger fra UnoEuro. Deres priser er fornuftige, og supporten er hurtig og præcis.
Udover et webhotel skal der bruges et domænenavn. Et domænenavn er det, der indtastes i adressefeltet i toppen af browseren. Som for eksempel på denne side hvor vores domænenavn er adlesa.dk. Typisk vil der blive valgt et domænenavn, der ligger meget tæt op af virksomhedens navn. Selv om det er muligt at benytte æ, ø og å i et domænenavn anbefales det at man lader være.
Endelsen på et domænenavn hedder TLD (top-level-domain), i vores tilfælde er det .dk. Der findes hundredvis af TLD’er, både mere og mindre kendte. For eksempel .dk for Danmark, .se for Sverige, .com som er mere generelt og et hav af andre muligheder.
Opererer virksomheden kun i Danmark, er det optimalt at vælge et domænenavn med .dk.
Der skal betales en årlig leje af et domænenavn. Vælges et .dk, kan dette gøres via DK-Hostmaster til 45,- DKK per år. På DK-Hostmaster kan du kontrollere, om det domænenavn virksomheden ønsker er ledigt – DK-Hostmaster.
Langt de fleste webhoteller tilbyder en form for e-mail service. Vores professionelle anbefaling er dog altid at separere website og e-mail. Har virksomheden både website og e-mail på samme server (webhotel), er virksomheden ekstra sårbar ved eventuel servernedbrud. Ved at skille website og mail fra hinanden, er det yderst usandsynligt at begge skulle være ramt af nedbrud på samme tid. Hos Adlesa anbefaler vi alle vores kunder at benytte Google G-Suite, tidligere kendt som Google Apps til mail.
Har din virksomhed brug for hjælp til jeres website?
Vores produkt Ekstern Marketingafdeling kan blandt andet løse netop denne opgave for jer.
Læs mere om produktet her: Ekstern Marketingafdeling
Vil du have os med på dit hold?
Indtast dit telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.